Hálózati körút II. Fedezzük fel a Dél-dunántúli régió társadalmi vállalkozásait!

Az OFA Nonprofit Kft. a 2017-es és 2018-as években két-két hálózati körút szervezését tervezte be, amelyek során a társadalmi vállalkozásoknak lehetősége nyílik egymás látogatására, illetve látogatók fogadására. 

Idén nyáron a Dél-alföldi régiót követően, a hálózati körutak második állomása a Dél-dunántúli régió volt.

A 2017. június 13-14-e között megrendezésre került eseményen a részvevők bejárták Pécs, Magyarszék, Kaposvár, Gyulaj és Szekszárd figyelemre méltó társadalmi vállalkozásait. Az itt szerzett helyszíni élmény kiváló lehetőséget teremtett a szervezetek számára a fejlődésre, okulásra, kapcsolatépítésre, továbbá az együttműködési területek feltárására, avagy megerősítésére.

A Dél- dunántúli programban közreműködött a Zselic Kincse Szövetkezet, Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet, Kék Madár Alapítvány, a BO-LI-MA Szociális Szövetkezet, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. és a Retextil Alapítvány.

Zselic Kincse Szociális Szövetkezet- Míves Magyar Kézműves Termékek Boltja 
A Zselic Kincse Szövetkezet számára az igazi missziót különböző kincsek felkutatása jelenti, így mára elmondhatják magukról, hogy közel fél száz alkotóval tartanak állandó kapcsolatot. 
Folyamatos értékesítési tevékenység zajlik a Míves Magyar Kézműves Termékek Boltjában, továbbá a szervezet megjelenik termékeikkel fesztiválokon, rendezvényeken is. Munkájuk során külön figyelmet szentelnek arra, hogy elősegítsék a hátrányos helyzetben lévő emberek munkaerőpiaci integrációját.

   

Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet 
A Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet meglátogatása során a részvevők betekintést nyerhettek egy igazi, hagyományos húsfeldolgozó üzem mindennapi működésébe. A szervezet különös gondot fordít a saját termesztésű alapanyagokra épített takarmányozásra továbbá, hogy a termékeik hagyományos technológiával, tartósítószer és mesterséges adalékanyag nélkül készüljenek.

  

Kék Madár Alapítvány - Ízlelő Családbarát Étterem 
A Kék Madár Alapítvány 1997-ben kezdte meg működését, azóta folyamatosan a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek, a munkaerőpiacról kiszorultak számára teremtenek munkalehetőségeket azzal a céllal, hogy életminőségüket javítsák és a társadalom megbecsült, hasznos tagjává válhassanak. 
Nagy sikerként könyvelhető el, hogy 2007-ben megnyitották az Ízlelő Családbarát Étteremet, amely Magyarországon az első olyan étterem, amelyben a vezetőségen kívül kizárólag fogyatékos és megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztat.   

  

BO-LI-MA Szociális Szövetkezet 
A BO-LI-MA Szociális Szövetkezet megtekintése kiváló alkalmat teremtett arra, hogy a részvevők megtapasztalják, hogy milyen eredményes lehet a szomszédos települések közötti együttműködés. A Szövetkezet helyben termelt hús-, zöldség- és gyümölcs teljes körű feldolgozásával és saját húsboltjában történő értékesítésével foglalkozik, továbbá bérhűtést is vállalnak hűtőkocsik biztosításával.

  

Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. 
A Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. társaság a roma kultúra gyökereinek ápolását tekinti a legfőbb küldetésének. Ennek alapján legfőbb célja, hogy elődje, a Gandhi Gimnázium Közalapítvány munkáját folytassa, azaz fenntartsa és üzemeltesse a pécsi székhelyű Gandhi Gimnázium és Kollégiumot. Valójában ez Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye, amely immár több mint két évtizede végez oktató-nevelő tevékenységet. 

 

Retextil Alapítvány 
A Dél-dunántúli körút utolsó állomásaként a Retextil Alapítvány mutatkozott be, amely háztartási textilhulladék újrahasznosításával, kézzel készített használati tárgyak előállításával foglalkozik. A szervezetet termékeit megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő munkavállalók készítik, legyen szó akár bútorról, dekorációról vagy ökodesign terápiára is alkalmas termékről, természetesen szem előtt tartva a magas minőséget és a környezeti értékek megőrzését.  

  

Köszönjük a Dél-dunántúli szervezetek aktív részvételét a hálózati körúton!