PiacTárs Kiemelt Projekt Nyitókonferencia

Sikeres Nyitókonferenciát tartott az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (röviden: OFA Nonprofit Kft.) 2016. december 14-én, a Larus Rendezvényközpontban

A GINOP-5.1.2-15-2016-00001 „PiacTárs – Kiemelt projekt a társadalmi vállalkozások ösztönzésére a fenntartható és versenyképes szociális gazdaság érdekében” kiemelt projekt megvalósításában az OFA Nonprofit Kft konzorciumi partnere az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

A nyitókonferencia célul tűzte ki, hogy ráirányítsa a figyelmet a társadalmi vállalkozások jelentőségére, szükségességére, szerepére, feladataira és nehézségeire, továbbá be kívánta mutatni, hogy a helyi szinten jelentkező társadalmi (pl. munkaerő-piaci, esélyegyenlőségi, egészségügyi, kulturális) problémákat miképpen tudják a társadalmi vállalkozások kezelni, megoldani, illetve kiegyensúlyozni.

A nyitókonferencia másik kiemelt célja ismertetni a GINOP-5.1.2-15-2016-00001 „PiacTárs – Kiemelt projekt” által biztosított szolgáltatási eszköztárat, amelyekkel a társadalmi vállalkozások tartós foglalkoztatási szerepüket betölthetik, amelyek megalapozzák pénzügyi fenntarthatóságukat, és amelyek támogatják a GINOP 5.1.3-16 támogatási konstrukcióra jelentkezés és végrehajtás feltételeit.

Pákozdi Szabolcs, az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója megnyitó köszöntő beszédében átfogóan mutatta be, mi a társadalmi vállalkozások szerepe a munkahelyteremtésben a társadalmi felzárkózatásban, és ezt az OFA Nonprofit Kft. milyen eszközökkel, programokkal támogatja.

Dr. Bárdos Krisztina, az IFKA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a konzorciumi partner tevékenységéről, a projektben vállalt szerepről adott tájékoztatót.

A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Gedei Gábor, a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságától járta körbe a társadalmi vállalkozások lehetőségeit a jelenlegi fejlesztési időszakban. Előadásában kiemelte, hogy a vissza nem térintendő támogatásokat 2020-tól felváltják a visszatérítendő valamint kombinált támogatások.

A nemzetközi, határainkon túli tapasztalatcserét és kitekintést Franz Rybaczek, a GOODWORKS Innovation Agency EWIV képviseletében biztosította a konferencia résztvevői számára, aki egy osztrák jó gyakorlatot, a GOODWORKS munkáját mutatta be.

Soós Andrea, koordinációs igazgató és Kasza Boglárka, projektmenedzser a PiacTárs – Társ a fejlődésben” – a GINOP 5.1.2 kiemelt projektet és szakmai fejlesztéseit közösen prezentálták, majd a Projekt Előminősítő Rendszer és a kontaktórás fejlesztések tapasztalatait Faragó-Kovách Eszter, társadalmi vállalkozás szakértő,(IFKA Nonprofit Kft.) részletezte.

A PiacTárs konferencia 111 résztvevője számára a kiállítási térben 10 szervezet mutathatta be tevékenységét, termékét, szolgáltatásait a Hozzáadott Helyi Érték Díj pályázat keretében. A pályázatot az OFA Nonprofit Kft. 2015-ben hirdetett meg először azért, hogy jogi formától függetlenül, elismerje azokat a társadalmi vállalkozásokat, amelyek termékeikkel, szolgáltatásaikkal, sikerrel vesznek részt a helyi közösség szükségleteinek kielégítésében, a munkanélküliség felszámolásában, továbbá a vállalkozói és a szociális értékek innovatív alkalmazásával segítik a közösség fejlesztését.

A rendezvény látványos eleme volt a Hozzáadott Helyi Érték Díjhoz kapcsolódó díjátadó, a díjazottak bemutatása, bemutatkozása. Ünnepélyes keretek között Pákozdi Szabolcs ügyvezető igazgató átadta a Hozzáadott Helyi Érték Díj minőségi elismeréseit, díjait 3 különböző kategóriában:

  • szolgáltatás kategóriában: a Kontakt Alapítvány Toldi Ház projektje,
  • termék kategóriában: a Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet Jovánczai Hétpecsétes termékek projektje,
  • közösségfejlesztés témakörben pedig a Strázsa Tanya Szociális Szövetkezet, STRÁZSÁLUNK A KÖZÖSSÉGÉRT című pályaművel nyerte el a pályázatot.

A zsűri különdíjat ajánlott fel, melyet Baktalórántháza és Térsége Szociális Szövetkezet Re-Cikli Biciklin innen és túl című projektje nyert el.

A közönségdíjat a Fény Felé Alapítvány Kincsesláda műhelyeinek működtetése kapta.

  

A díjátadóról készült további képeket itt tekintheti meg.

Az előadások innen tölthetők le.